Dubbelportret

 

‘Dubbelportret van een havenwijk’ is een tentoonstelling die langs 18 panelen door de Rotterdamse wijk Katendrecht ging, deze tentoonstelling vond eerder plaats in Antwerpen. Achttien onderwerpen die het dagelijks leven in een havenwijk beheersen of beheersten, werden met elkaar vergeleken. Zo leerde de bezoeker het leven in een havenwijk nog beter kennen. Misschien levert het heimwee op naar een tijd die niet meer is of misschien is het een reden om vol enthousiasme naar de toekomst te kijken.

Het Schipperskwartier in de stad Antwerpen werd, na een periode van verval, grondig gesaneerd. Onder het motto ‘Een verleidelijk stukje Antwerpen’ werd de wijk opgeknapt met heraanleg van pleinen, regulatie van de prostitutie en de inbreng van projectontwikkelaars. In Katendrecht vond Antwerpen haar partner voor een tentoonstelling. Een wijk die ook grondig wordt aangepakt. Voor de teksten over Katendrecht werd de Katendrechtse Bewoners Organisatie benaderd en in januari 2008 opende de tentoonstelling in het Schipperskwartier. De Katendrechtse delegatie, aanwezig bij die opening, was zo enthousiast over de tentoonstelling dat zij deze graag ook in Rotterdam wilde laten zien.

Zo gezegd, zo gedaan. Bij het project ‘Poen voor je plan’ werd een aanvraag ingediend om de tentoonstelling te financieren en leden van de werkgroep Levendig en Leuk bogen zich over het ‘verrotterdamsen’ van de teksten en panelen. Het eindresultaat was heel mooi en werd zeer enthousiast ontvangen. De tentoonstelling heeft uiteindelijk zelf langer gestaan dan de bedoeling was.

Het boekje en de panelen voor Katendrecht heb ik vormgegeven. Het boekje is hier te downloaden. Naast een kaart van Katendrecht met daarop een voorgestelde wandelroute staan in dit boekje ook alle panelen.